Verhalen doorgeven - Groep 6,7 en 8

Verhalen zijn overal. Ze zijn oud, nieuw, waar of onwaar, spannend of grappig. Ze staan vaak in een boek, worden verteld, onthouden en doorgegeven. Appellerend aan de fantasie ontstaan vaak beelden bij de verhalen. Illustratoren en kunstenaars geven d.m.v. deze beelden hun eigen visie op een verhaal. Dat kan met illustraties, tekeningen, schilderingen, foto's, maar ook objecten kunnen een prima vertaling geven van een verhaal. De vertaling van een verhaal naar beelden is als een persoonlijke samenvatting van het verhaal.

Dit project laat kinderen op een andere manier naar een verhaal kijken. Ze nemen het niet alleen passief in zich op, maar worden uitgedaagd hun fantasie er op los te laten en deze actief om te zetten naar beeld. Hiervoor zal het verhaal uit elkaar geplozen moeten worden, om zo tot de sleutelmomenten die er voor zorgen dat het verhaal samen met de beelden duidelijk verteld wordt.

Doel:
Kinderen kennis laten maken met ons verhalend erfgoed door ze een verhaal te laten analyseren en daar als illustrator beelden en/of objecten bij te bedenken.

Duur:
1,5 uur

Kosten:
97,50 euro

Voor te bereiden door de leerkracht:
Zorgen voor papier, tekenpotloden, wasco, viltstiften, lijm, scharen, knutselmateriaal