Virtual Art House - Groep 8 en Middelbaar onderwijs

In Virtual Art-House, een kunsteducatieproject voor jongeren, staat de beleving van jongeren ten aanzien van kunst en kunstpresentatie centraal. Door het gebruik van nieuwe media en moderne middelen is het de bedoeling om niet alleen jongeren te interesseren voor kunst maar ook hen kennis te laten maken met het feit dat moderne kunst heel goed kan aansluiten bij de wereld van jongeren. Er wordt dan ook gestreefd binnen Virtual Art-House om een combinatie te maken van High Art (de werken van kunstenaars) en Low Art (de werken van de leerlingen/studenten).

Virtual
Er is maar één wereld, onze alledaagse werkelijkheid waarin gebruik gemaakt wordt van de dynamiek van internet. Sterker nog, het internet is een wereld op zich die een rol speelt in het bestaan van jong en oud. Hele generaties leven achter de computer niet alleen maar om te mailen maar ook om televisie te kijken, naar de radio te luisteren, te telefoneren, reizen te regelen, te administreren of te winkelen. Kortom wie moet er nog de deur uit, alles kan via de computer. Second Life geeft zelfs de mogelijkheid om je leven volkomen buiten de werkelijkheid te houden, het kan bijna niet virtueler. Maar virtueel, het woord zegt het al, is niet echt, het is denkbeeldig en het lijkt op of refereert naar iets dat wel echt is.
In Virtual Art-House wordt er gespeeld met het begrip virtueel door samen met kunstenaars en hun kunstwerken de grenzen van de mogelijkheden op dit gebied te verkennen en daarbij de belangstelling voor beeldende kunst te vergroten.

Art
Bezoek aan musea en tentoonstellingen wordt vaak beschouwd als ouderwets, maar ouderwets hoeft niet saai te zijn. Kunst is helemaal niet saai en in de moderne kunst wordt er zelfs heel veel geëxperimenteerd met virtuele en digitale technieken. Zo maken kunstenaars niet alleen schilderijen, beelden en foto’s maar ook installaties, films, muziek en zelfs spelletjes. Ook voor kunstenaars is het virtuele interessant omdat er in een virtuele omgeving veel meer mogelijk is. Maar toch blijft dan de vraag of het een goed kunstwerk is en of je sommige kunstwerken juist niet digitaal of virtueel moet maken maar beter zijn als je ze ‘gewoon’ kan zien. In Virtual Art-House komen zulke vragen aan de orde en kunnen de leerlingen ook zelf bijdragen leveren aan de wereld van Virtual Art-House.

House
Virtual Art-House bestaat uit een echte ruimte, het kunstpaviljoen, en een virtuele ruimte die zich op het web bevindt. Beide ruimtes zijn bedoeld om (kunst)werken te tonen en dat op een bijzondere en moderne manier te doen. In het kunstpaviljoen zijn de ‘echte’ kunstwerken te zien. Dit hoeven niet noodzakelijk de meer traditionele kunstwerken te zijn zoals bijvoorbeeld schilderijen en beeldhouwwerken maar kunnen ook films, projecties of digitale kunstwerken zijn. In de virtuele wereld wordt er samen met de deelnemers (leerlingen en kunstenaars) gekeken naar hoe er een goede expositieruimte of omgeving gemaakt kan worden binnen de mogelijkheden van Virtual Art-House en met wat voor kunstwerken deze ingericht gaat worden. Zo komen er allerlei kleine exposities in de virtuele ruimte die, in tegenstelling tot de echte, telkens weer bezocht kunnen worden.

Doel:
Door het gebruik van nieuwe media en moderne middelen is het de bedoeling om niet alleen jongeren te interesseren voor kunst maar ook hen kennis te laten maken met het feit dat moderne kunst heel goed kan aansluiten bij de wereld van jongeren.

Duur:
Ochtend of middag

Kosten:
Op aanvraag

Voor te bereiden door de leerkracht:
Vervoer regelen naar het Virtual Arthouse