Kunst door de ogen van een Kind - Groep 4 en 5

Kunst door de ogen van een kind is een creatieve les over kunst en gevoel. Spelenderwijs maken de kinderen kennis met kunst en gevoelens. Hoe vertalen kinderen hun gevoel over een kunstwerk naar beeld?

De les duurt 2 uur waarbij de kunstenaar 2 weken achter elkaar 1 uur naar de klas komt. Tijdens de eerste les krijgen de kinderen 20 foto’s te zien. Dit zijn grappige, maar soms ook uitdagende foto’s voor deze doelgroep. Bij elke foto moeten de kinderen een gevoel opschrijven. U zult versteld staan wat u te horen krijgt! Kort bespreken we een aantal gevoelens en gaan we daar dieper op in. Dan laat de kunstenaar een kunstwerk van zichzelf zien. Nu moeten de kinderen 5 gevoelens opschrijven bij 1 kunstwerk! Als dit klaar is zit de eerste les er op, maar ze krijgen nog wel wat leuk huiswerk mee! Het blaadje met de 5 gevoelens die ze opgeschreven hebben bij het kunstwerk moeten ze mee naar huis nemen. Bij elk gevoelswoord zoeken de kinderen thuis (samen met begeleiding) een plaatje op uit een tijdschrijft, krant, foto of internet. Als de kunstenaar volgende week terug komt heeft iedereen dus 5 plaatsje bij over hun gevoel!

In les 2 gaan we echte kunst maken over ons gevoel. Ieder kind pakt zijn of haar plaatjes op een papier en schrijft daaronder het gevoel wat er bij hoort. Nu gaan we schilderen en tekenen. We gaan onze plaatjes nog meer gevoel geven. Dus hebben we een grappig plaatje, dan maken we deze nog grappiger door er overheen en omheen te werken. Uiteindelijk komt heel het blad vol te staan met kunst over ons gevoel. Nu hebben we een echt gevoelskunstwerk!

Doel:
- Leren dat je altijd een gevoel hebt
- Nieuwe gevoelens ontdekken
- Leren dat iedereen anders is
- Woord naar beeld leren omzetten
- Kunst maken!

Duur:
2 uur

Kosten
130 euro

Voor te bereiden door de leerkracht
Les 1 een werkend digibord
Les 2 A3-papier, wasco, verf, kwasten, bakjes water, lijm en scharen