Missen - Groep 7 en 8

Het project is bedoeld om kinderen de mogelijkheid te geven om op een creatieve manier te leren met het begrip ‘missen’ om te gaan. Daarbij helpen kunstenaars om dat creatieve proces in een vorm te gieten.

Iedereen verliest in zijn leven; niet alleen doordat een naaste overlijdt maar ook door scheiding, adoptie en verhuizing. Maar zelfs een ‘ding’ kan erg gemist worden – denk maar aan een knuffel die kwijtraakt.

Doel:
Dit project biedt kinderen een manier om zelf iets te doen waardoor het verlies een unieke vertaling krijgt, die ze daarmee vanzelfsprekend ook gaan delen met hun klasgenoten. Ze kunnen als het ware hun verhaal kwijt aan anderen door het maken van een gedenkkastje.

Duur:
1 uur

Kosten:
65 euro

Voor te bereiden door leerkracht:
De leerkracht moet een paar dagen voor de les plaatsvindt de kinderen instrueren dat ze een schoenendoos en een foto meenemen van thuis.
Zorgen voor plakband, scharen, verf, kwasten, tekenmateriaal, papier
Zorg dat de kinderen de dozen intact laten. De kinderen mogen er alles in plakken of kleuren en de buitenkant mag wel gekleurd worden maar moet heel blijven anders is het idee weg.
Als de school een open kast heeft is het leuk om de kastjes allemaal naast elkaar te zetten in een grote kast. Je krijgt dan een mooi kunstobject met alle deurtjes verschillend open en dicht.
Als er kinderen zijn die echt rouwen om het verlies van een dierbare, wees dan voorzichtig met wat je zegt tegen ze. De kunstenaar en de leerkracht moeten dit even bespreken. Uit ervaring weten we dat dit project veel emoties op kan roepen.