Bits & Bots - Groep 7 en 8

Bits & Bots is een zeer interessant maar vooral leuke les over wetenschap en kunst. In deze les staat bewegende kunst centraal, waarbij de belangrijkste vraag is of het nu wetenschap of kunst is? Ook worden de bronnen behandeld die er voor zorgen dat iets beweegt.

De les duurt 2 uur. Het eerste half uur neemt de kunstenaar de kinderen mee naar een nieuwe wereld d.m.v. het laten zien van filmpjes op Youtube. Deze filmpjes maken vaak heel wat los bij de kinderen. Na het theorie half uur houden we vaak een kwartier pauze.

Terug van het speelplein, krijgen de kinderen de opdracht om in groepjes een bewegend kunstwerk te maken van alle spullen die zij mee naar school hebben genomen. Maar niet zomaar een bewegend kunstwerk! Nee, eentje die uit zichzelf kan tekenen! Dit lijkt in eerste instantie ontzettend moeilijk, maar altijd blijkt dat de kinderen tot meer in staat zijn dat ze zelf denken. Zeker in een groep. De meest interessante bewegende kunstwerken ontstaan tijdens deze les. Vaak een resultaat om trots op te zijn!

Als laatste onderdeel laat de kunstenaar zien wat er nu eigenlijk in die rare koffer zien, waar ie mee binnen kwam. Er komen twee tekenrobots tevoorschijn die uit zichzelf kunnen tekenen. De kunstenaar wijst 1 iemand in de klas aan die een centraal plekje krijgt. De andere kinderen staan er omheen. 1 van de tekenrobots zal nu een foto-realistisch portret gaan tekenen van diegene. Maar wat zal het resultaat zijn?.....

Doelstelling:
- De kinderen leren wat kinetische (bewegende) kunst is.
- De kinderen leren met alledaagse materialen kunst te maken.
- De kinderen leren het verschil tussen wetenschap en kunst.
- De kinderen leren denken als wetenschapper en kunstenaar.
- De kinderen leren in groepen te werken.
- De kinderen leren dat er verschillende aandrijfbronnen zijn.

Duur:
2 uur

Kosten:
130 euro

Voor te bereiden door de leerkracht:
Laat de kinderen waardeloos materiaal mee naar school nemen waar ze iets van kunnen maken. Zelf graag touw, ijzerdraad, scharen, plakband, satÚprikkers, gekleurd papier, viltstiften en andersoortig materiaal klaarzetten.